28 Aralık 2021
MERAKLA BEKLENEN KRİPTO PARA YASA TASARISI HAZIR
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde, kripto para yasa tasarısının hazır olduğunu ve çok yakında TBMM gündemine taşınacağını söyledi.
Bilindiği üzere pandemi sürecinin başlangıcından itibaren dünyada olduğu gibi ülkemizde de çeşitli ekonomik enstrümanlara yönelim arttı. Çevremizdeki hemen hemen herkes dolardan, altından, borsadan, kripto paralardan bahsetmeye başladı. 2021 yılının başlarındaki yükselişle birlikte kripto paralara yönelim ciddi anlamda arttı ve ülkemizdeki kripto para yatırımcısı sayısı 1 milyonu aştı. Son olarak Triple A adındaki bir araştırma firması yatırımcıların sayısını ülkelere göre sıraladı. Firmadan alınan verilere göre dünyada kripto para yatırımcı sayısı 500 milyonun üzerine çıkarken ülkemizde ise 2.5 milyonun üzerinde seyrediyor. Türkiye bu yatırımcı sayısı ile halihazırda 19. sırada yer alıyor.
Hukuk, dönemin şartları ve vatandaşların ihtiyaçlarına göre şekillenir. Geçtiğimiz nisan ayında thodex adlı kripto para borsası cumhuriyet tarihinin en büyük dolandırıcılık vakalarından birine imza attı ve 108 milyon dolardan fazla para buharlaştı. Günümüzde 2.5 milyondan fazla vatandaşımızın yatırım yaptığı ve günlük 300 milyon dolar işlem hacmine ulaşan kripto paralara devletin kayıtsız kalması düşünülemezdi. Thodex vurgunundan sonra çalışmalara başlayan Hazine ve Maliye Bakanlığı ve BDDK yetkilileri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz günlerde duyurduğu üzere kripto para yasa tasarısı çalışmalarını tamamladı.
Blockchain teknolojisini ve kripto paraları yakından takip edenlerin tahminlerine göre yasa ile birlikte, kripto para platformları Sermaye Piyasası Kurumu'na bağlanacak ve faaliyetleri izne tabi olacak. Hal böyle olunca yatırımcıyı korumak için tıpkı faizsiz ev alma şirketlerine gelen sermaye şartı gibi kripto para platformlarına da asgari sermaye şartı ve SPK lisanslama belgesi şartı getirilecek. Yani sermaye şartını sağlayamayan platformlar SPK tarafından devre dışı bırakılacak.
Yine yatırımcıyı korumak için bankalarca kripto para saklama hizmeti verilmesi beklenirken, bankaların tabi olduğu sorumluluklara kripto para platformlarının da tabi olması bekleniyor. Böylece platformlara yapılan siber saldırılar yahut platformdan kaynaklı hatalardan platform yönetim kurulu ve kurucuları da sorumlu olacak.
Kripto paralarla ilgili yasa tasarısının olmazsa olmazı olarak bakılan vergi uygulamasının da yasa tasarısında olmasına kesin gözüyle bakılıyor. Söz konusu vergi bazı ülkelerde belli miktarlar üzerine uygulanırken bazı ülkelerde %20 gelir vergisi ya da stopaj olarak uygulanıyor. Biz de ise stopaj uygulaması bekleniyor. Esasen yapılan her işlemden tüm borsalar komisyon adı altında kesintiler yaptığı için hem her gelirden hem de her işlemden kesinti yapılması yatırımcılar için can sıkıcı olabilir fakat yasal zemini olan kripto varlıklardan en kârlı çıkacak olan yine yatırımcılar olacaktır.
Kripto Para Yasası meclise geldikten sonra daha somut verilerle konuşabileceğiz ama yine de 2022 yılı ülkemiz için kripto paralara ve blockchain teknolojisine uyum yılı olabilir. Çünkü gün içerisinde sıkça ziyaret ettiğimiz sosyal medya uygulamaları hızla bu teknolojiyi kendi sistemlerinde düzenlemeye gitmekte dolayısıyla da kripto paraya artan ilgi yasal düzenlemeleri bir tür zorunluluk haline getirmektedir. Önümüzdeki günlerde yapılacak düzenlemelerin başta bankacılık ve finans hukuku olmak üzere vergi hukuku, miras hukuku, ceza hukuku, tüketici hukuku, icra ve iflas hukuku gibi alanlara önemli etkileri olacağı şüphesizdir.
Av. Ahmet DEMİRKAN